BMX Race Ljubljana 2024 - uvod v serijo Alpe-Adria BMX ter lov na zadnje olimpijske točke

Zdaj že tradicionalna dirka BMX Race Ljubljana bo na sporedu 20. in 21. aprila, znova kot del domačega pokala in regijskega pokala Alpe-Adria BMX ter na drugi dan tekmovanja tudi s statusom UCI C1. Peto izvedbo dirke v letu 2023 je obiskalo več kot 170 tekmovalk in tekmovalcev, se v šesti izvedbi obeta nov rekord?

Tekmovanje v disciplini BMX race bo eno najbolj atraktivnih na poletnih olimpijskih igrah, pot do vozovnice za Pariz pa izredno zahtevna in za številne tekmovalce vodi tudi preko Ljubljane. S premišljeno izbranimi datumi dirk bo letošnja izvedba že tretja v tokratnem olimpijskem kvalifikacijskem obdobju, s tem pa smo se tudi že navadili udeležbe vrhunskih tekmovalcev, največ iz Italije, Danske, Nemčije in Madžarske.

Prireditev bo kot vedno sestavljena iz dveh dirk, druga (nedeljska) bo imela mednarodni status. Obe pa bosta seveda potekali v BMX Parku Ljubljana, na znanem prizorišču ob Linhartovi cesti v Ljubljani. V vedno močnejši mednarodni konkurenci so se uveljavili tudi mladi slovenski kolesarji, ki bodo čez nekaj let tudi sami razmišljali o največjem športnem dogodku, do takrat pa jim bo Ljubljana služila kot odlična odskočna deska za evropske pokale in druga mednarodna tekmovanja.

Miha Jakopič, vodja kolesarske šole pri KD Rajd in direktor dirke, seveda pričakuje močno udeležbo tudi na letošnji dirki: “Dirka BMX Race Ljubljana postaja iz leta v leto bolj prepoznavna na mednarodni BMX sceni. Z olimpijskimi igrami pred vrati bo tudi letošnja, že šesta izvedba zagotovo pritegnila kar lepo število elitnih tekmovalcev in tekmovalk, ki lovijo še zadnje vozovnice za igre v Parizu. Kot običajno dirka šteje tudi za slovenski pokal v disciplini BMX race, seveda pa smo z veseljem tudi stalnica regijskega pokala Alpe-Adria BMX. Zaradi tega ter nenehnega stremenja k najboljši možni organizaciji prihaja v Ljubljano vsako leto veliko tekmovalcev, seveda pa jih spodbujajo tudi številni gledalci.”

Zbiranje točk za olimpijske igre se bo zaključilo 2. junija, pokal Alpe-Adria BMX pa se bo takrat šele dobro začel. Po Ljubljani sledijo dirke v Mariboru (11./12. maj), Vösendorfu (Avstrija), Šopronu (Madžarska), Mühlenu, Baierdorfu (oba Avstrija) in septembrski finale v madžarskem Gencsapatiju. Skupaj 7 prizorišč, vsako z dvema dirkama. Združenje organizatorjev je potrdilo številne izboljšave, ki bodo pokal dvignile na višji nivo, na vsakem izmed prizorišč pa se pričakuje najmanj 150 udeležencev.

Glavni pokrovitelj dirke je Mestna občina Ljubljana, partnerji dirke pa so še Zavarovalnica Triglav, Sinter, Unior, Factory Store, Bičikleto, Extreme Vital, Bikehanic, G-Shock, Lumar, Nutrispoint, Liquishot, medijski partner mtb.si in Kolesarska zveza Slovenije.

Povezave:

Uradna spletna stran: https://bmxraceljubljana.si/

Video reportaže: https://www.youtube.com/@kdrajd/videos

O BMX PARKU LJUBLJANA

Na mestu BMX proge iz 80-ih let prejšnjega stoletja je nastala sodobna BMX proga s profesionalnimi štartnimi vrati Pro-Gate, asfaltirano štartno ravnino in bandami, dvema linijama (pro & sport) ter rednim izvajanjem programov – kolesarska šola, tečaji, treningi in seveda prireditve. BMX Park Ljubljana je del športnega parka Savsko naselje na križišču Linhartove ceste in Stolpniške ulice. BMX Park Ljubljana upravlja Kolesarstvo društvo Rajd. #BMXParkLjubljana

O KOLESARSKEM DRUŠTVU RAJD

KD Rajd iz Ljubljane je eno izmed največjih kolesarskih društev v Sloveniji in deluje na različnih tekmovalnih in rekreativnih področjih: upravljanje kolesarske infrastrukture (Bike Park Ljubljana, BMX Park Ljubljana, KoloParki v Ljubljani), delo z mladimi (kolesarska šola, športni dnevi, treningi), rekreacija (vodeni izleti in delavnice, kolesarski kampi), vodenje tekmovalnih ekip (Unior – Sinter Factory Racing, Bikehanic – Lumar, Rajd Ljubljana) in prireditvami (BMX Race Ljubljana, Ljubljana MTB Vikend, šolska prvenstva, ipd.). www.kd-rajd.si #KDRajd